8 Khasiat dan Manfaat Air Masak

    Author: Kamarul Arnizam Genre: »
    Rating


    Pakar gizi makanan telah sepakat, bahawa air masak memegang peranan utama dalam sebahagian besar program pengurangan berat badan. Kerana air sangat berperanan dalam membantu tubuh untuk menghilangkan lemak melalui faedah-faedah berikut :-

    1.Air masak dapat menurunkan selera makan dan mengurangkan rasa lapar.

    2.Membantu tubuh dalam proses pembakaran lemak yang menggumpal.Kerana hati akan mengalami kesulitan dalam menjalankan fungsinya ketika buah pinggang tidak mendapatkan air yang mencukupi.

    3.Mengurangkan lebihan lemak dibadan.

    4.Mengatasi masalah penyumbatan air pada saat tubuh menahan air yang ada didalamnya agar tidak kehabisan.

    5.Mengurangi tumpukan sodium didalam tubuh.

    6.Membantu memelihara kesihatan otot dan kelenturannya.

    7.Mebersihkan kotoran-kotoran dan zat-zat beracun didalam tubuh.

    8.Mengatasi kesulitan buang air besar.

    Oleh itu para pakar menyarankan kita untuk minum 1-5 liter air masak
    sehari, ditambah lagi dengan 250ml sehari apabila berat badan kita bertambah 10kg.


    Sumber














    Admin:Kamarul Arnizam

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



copyright by Kamarul Arnizam